Most do dobrostanu

Jaki wpływ na stan zdrowia i ogólny dobrostan ma dieta wegańska? Skąd czerpać wartościowe informacje dotyczące żywienia i inspirujące przepisy? I dlaczego jelita to drugi mózg? O tym wszystkim opowie w Eksperckim Przeglądzie Prasy coach, manager i pasjonatka jedzenia Beata Stawiarska.

Temat, który jest dla mnie szczególnie żywy

Jestem przede wszystkim mamą, coachem i managerem, ale również pasjonatem jedzenia i zapalonym kucharzem. Od kiedy pamiętam, gotowałam dla całej rodziny. Pamiętam, że w wieku 6 lat biegałam po wsi z przepisem na naleśniki i robiłam je sąsiadom, którzy mieli na nie ochotę. Wtedy nabrałam przekonania, że wszystko w kuchni jest możliwe, jeżeli ma się przepis (wzór do zmodelowania), odpowiednie składniki (zasoby) i trochę fantazji (wizję). Analogicznie jest w życiu:).

Szczególnie bliski jest mi dobrostan wszystkich ludzi. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie zmienię całego świata. Mogę jednak próbować małymi krokami zmieniać środowisko, w którym żyję i pomagać ludziom budować mosty do ich własnego dobrostanu. Swoją postawą daję przykład mojej córce i staram się inspirować innych, i coraz więcej uczyć.

Dzięki zmaganiom z poważnymi problemami zdrowotnymi mojej córki poczułam, że mogę realnie spełnić swoje marzenie i pomagać ludziom na ich drodze do zdrowia i szczęścia. To doświadczenie kompletnie zmieniło moje podejście do żywienia. Przeszłyśmy wtedy z córką na dietę roślinną i przy okazji jej leczenia naprawiłam swoje zdrowie i pozbyłam się nadwagi. To, co jemy, ma ogromny wpływ na naszą psychikę, samopoczucie fizyczne i ogólno pojęty dobrostan. Zaczęłam doświadczać przemian nie tylko u siebie, lecz także u innych, którym pomagałam w przejściu na dietę roślinną.

Najważniejsze źródła inspiracji

Filmy

Youtube jest dla mnie niekończącym się źródłem informacji. Szczególnie polecam poniższe filmy:

  • „Fed Up” – obraz ukazujący prawdziwe oblicze przemysłu żywieniowego i epidemii otyłości w Stanach Zjednoczonych.

 

  • „Foods for Protecting the Body & Mind” – prezentacja dr. Neala Bernarda, prezesa Stowarzyszenia Lekarzy na Rzecz Odpowiedzialnej Medycyny (ang. Physicians Committee for Responsible Medicine) i profesora wydziału Medycyny Uniwersytetu imienia George’a Waszyngtona na temat leczenia cukrzycy dietą wegańską.

 

  • „Jamie s Sugar Rush” – dokument Jamiego Oliviera ukazujący zgubne skutki konsumpcji cukru oraz przetworzonego jedzenia.

 

Moje ulubione, regularnie odwiedzane kanały to:

  • PLANT BASED NEWSkanał, na którym publikowane są bardzo ciekawe wywiady z lekarzami na temat diety roślinnej.
  • avantgardeveganinspiracje kulinarne Gaza Oakleya, czyli nietypowe przepisy kuchni roślinnej z dużą dozą kreatywności.
  • Jon Venus – kanał, na którym wegański bodybuilder Jon Venus pokazuje, jak można zadbać o swoje ciało na diecie roślinnej i uzyskiwać przy tym niesamowite rezultaty.

Serwisy internetowe i blogi

  • HuffPost – zawiera ciekawe naukowe artykuły na temat zdrowia.
  • Jadłonomia – genialne źródło przepisów kuchni roślinnej Marty Dymek.

Książki

  • „Ja jestem OK ty jesteś OK” Thomasa A. Harrisa – książka o analizie transakcyjnej oparta na idei trzech stanów ego: rodzica, dorosłego i dziecka, stanowiących podstawę treści i jakości komunikacji interpersonalnej. Bardzo przydatna na co dzień: w domu, w pracy – po prostu zawsze i wszędzie. Jest to poradnik umożliwiający zrozumienie własnego zachowania i podejmowanie świadomych decyzji.
  • „Równowaga Twoich hormonów, równowaga Twojego życia” dr Claudii Welch – publikacja skierowana do kobiet na każdym etapie życia. Ukazuje nieinwazyjne metody wyrównywania zaburzeń układu hormonalnego za pomocą diety, prostych ćwiczeń oraz zmiany nastawienia do życia.
  • „Ukryte terapie. Czego ci lekarz nie powie” Jerzego Zięby – książka ukazująca skuteczne, naturalne, nieinwazyjne metody leczenia chorób i zapobiegania im. Zwraca uwagę na informacje i badania ukrywane przez koncerny medyczne. Pokazuje skutki niedoborów minerałów i witamin i proste sposoby pozbywania się dolegliwości bez wydawania fortuny na często nieskuteczne leczenie wg obecnych standardów medycznych.

Artykuły

Cytaty

  • „Jesteś tym, co jesz” – bardzo trafne stwierdzenie, nad którym zawsze się zastanawiam. Nic dodać, nic ująć.

Jeśli czujesz się zainspirowana/ zainspirowany i chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania, wpływu diety wegańskiej na ciało i umysł, a także poznać ciekawe przepisy kuchni roślinnej do natychmiastowego zastosowania;) – już wkrótce będzie ku temu wspaniała okazja! Sprawdź warsztaty z Beatą Stawiarską, które odbędą się w malowniczym miejscu na Warmii.

 

Beata Stawiarska – coach, manager, pasjonatka jedzenia i zapalony kucharz, autorka książki kucharskiej z przepisami kuchni roślinnej i jednocześnie poradnika dotyczącego przejścia na dietę wegańską – „7 days to health”. Głęboko wierzy w to, że dbałość o ciało, odżywianie go dobrze i z miłością wpływa na duszę, psychikę i umysł. Jej pasja – gotowanie i tworzenie nowych przepisów wegańskich – pozwala jej wpływać na ogólny dobrostan nie tylko własny, lecz także innych ludzi.

 

 

 

Beata Stawiarska

Beata Stawiarska

Myślę o sobie, że jestem ciągle w podróży i ciągle się uczę. Jestem wdzięczna za to co mam i jednocześnie mam marzenia... Jednym z nich jest aby na świecie nie było bólu i cierpienia, a więcej radości, harmonii i spokoju. Wierzę w to, że człowiek jest istotą wielowymiarową - ciało jest pojazdem duszy na to życie i dzięki niemu możemy doświadczać całego spektrum emocji i uczuć.

Przejdź do paska narzędzi