odżywiaj cover

Odżywiaj, czyli wprowadź jedzenie, które uzdrawia i odejmuje lat!

Kasia Bem, nauczycielka jogi i medytacji, autorka książek „Happy Detoks” i „Happy Uroda” dzieli się swoją wiedzą na temat tego, jak i co jeść, by nie tylko oczyścić organizm, ale i wypięknieć:) Mamy dla Was garść przepisów – a dokładnie jednodniowe menu dla zdrowia i urody, pochodzące z siedmiodniowego programu detoksu dla piękna. Plus filmiki, na których zobaczysz, jak niewielkim nakładem pracy możesz coś zdrowego przygotować w domu.

Zanim zaczniesz gotowanie

Jeśli nie masz składników do jakiegoś dania, możesz zastąpić je innym zdrowymi produktami. Najważniejsze jest, abyś jadła regularnie 5 zdrowych posiłków co 2–3 godziny i trzymała się z daleka od cukru, glutenu, mięsa i używek. Jeśli posiłki zaproponowane w menu są dla Ciebie niewystarczające, wówczas oprócz miski obiadowej zjedz sałatę z winegretem. Możesz także połączyć w jednym posiłku zupę i miskę obiadową, a na podwieczorek zjeść owoc lub inną lekką przekąskę. Dobrym rozwiązaniem jest także wzbogacenie kolacji o dodatkową porcję zupy.

Menu na pierwszy dzień!

Śniadanie: surowa owsianka Piękna Helena

II Śniadanie: zielony koktajl przeciwzmarszczkowy

Obiad: warzywa prosto z piekarnika z wegańskim parmezanem

Zupa: krem z pieczonych warzyw

Kolacja: miska garam masala z winegretem garam masala

Przepisy

Śniadanie

  • 4 łyżki wybranych płatków (owsianych, jaglanych lub gryczanych)
  • ½ banana
  • ½ jabłka
  • kilka migdałów lub orzechów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka tahiny
  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

Płatki namocz na noc lub pół godziny przed jedzeniem w 8 łyżkach wody z kilkoma migdałami lub orzechami. Potem dodaj sok z cytryny, miód i tahinę. Wymieszaj. Wkrój banan i jabłko lub użyj owoców sezonowych. Dodaj pestki słonecznika i dyni. Wymieszaj. Posyp siemieniem lnianym. Możesz dodać rodzynki, owoce goji, suszoną żurawinę, daktyle, figi – na co masz ochotę, to w końcu Twoje śniadanie :))

Inna propozycja: Happy jaglanka

Drugie śniadanie: Zielony koktajl przeciwzmarszczkowy

  • 1 pomarańcza
  • ½ mango
  • ½ banana
  • ½ awokado
  • 1 łyżka proszku z zielonego jęczmienia
  • około 100 ml wody

Wszystkie składniki zmiksuj.

Inna propozycja na koktajl:

Obiad: warzywa prosto z piekarnika z wegańskim parmezanem

  • po ¼ strąka papryki czerwonej i żółtej
  • ½ cukinii
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty
  • garść świeżego szpinaku lub rukoli
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • wegański parmezan

Cukinię pokrój wzdłuż na plastry o grubości około półcentymetra, pomidor przekrój na pół. Paprykę i cukinię natrzyj oliwą z czosnkiem i solą, piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 minut. na ostatnich 10 minut dodaj połówki pomidora. Wyłóż upieczone warzywa na zielone liście i podawaj posypane wegańskim parmezanem.

Wegański parmezan

  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • ½ łyżeczki płatków drożdżowych
  • szczypta soli
  • zmiksuj wszystkie składniki.

Zupa: krem z pieczonych warzyw

  • 4 papryki czerwone
  • 4 pomidory
  • 1 główka czosnku
  • rozmaryn lub bazylia
  • około 250 ml wody

Warzywa piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu włóż paprykę do plastikowej torebki i szczelnie ją zamknij, odczekaj 15 minut i zdejmij skórkę. Łupinkę zdejmij także z czosnku i pomidorów. Następnie dopraw wszystko solą, pieprzem, ziołami, dolej wody i zmiksuj.

UWAGA: ta zupa jest w menu poniedziałkowym. Przygotowując pieczone warzywa na obiad, upiecz przy okazji warzywa na zupę krem.

Inna propozycja na zupę: krem z cukinii

Kolacja: miska garam masala z winegretem garam masala

  • 2 garści ulubionych zielonych liści (około 50 g)
  • ½ jabłka
  • 10 migdałów
  • 10 rodzynek
  • 2 plastry tofu
  • 1 łyżka
  • ziaren granatu
  • winegret garam masala

Liście wyłóż na talerz. Jabłko pokrój w cienkie plasterki, migdały i rodzynki posiekaj niezbyt drobno, plastry tofu pokrój w paski. Dodatki ułóż na liściach, posyp ziarnami granatu. Polej winegretem garam masala.

Winegret garam masala

  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki gotowej
  • przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz, sok z cytryny wymieszaj z przyprawą garam masala, dodaj oliwę i jeszcze raz energicznie wymieszaj.

Inna propozycja: Miska jaglana

Deser! Mus czekoladowy

Jeśli chcesz poznać pozostałe dni menu – zajrzyj do książki! 🙂

Artykuł jest fragmentem książki „Happy Uroda” . Śródtytuły i wstęp pochodzą od redakcji.
Strefarozwoju.pl objęła książkę patronatem medialnym.

Zdjęcie profilowe Katarzyna Bem

Katarzyna Bem

Nauczyciel

Kasia Bem - nauczycielka jogi i medytacji, autorka książek „Happy Detoks" i "Happy Uroda". Posiada zaszczytny tytuł Master of Yoga przyznany w systemie Sivananda jogi (RYT - 500) oraz uprawnienia do nauczania w innych systemach takich jak: Sri Sri joga (TTC Art of Living) i Asthanha joga (TTC Asthanga Yoga Intensive, RYT – 50).

Przejdź do paska narzędzi